Ytong kuća

Prednosti gradnje

Prednosti gradnje


Brza gradnja

Brza jednostavna i stoga ekonomična gradnja je osnovna prednost YTONG sistema gradnje. Veličina blokova, brza obrada i priprema, tanak nanos tankoslojnog maltera i YTONG alati omogućavaju maksimalan radni učinak. U okviru YTONG sistema gradnje nisu potrebni drugi materijali kao što su pijesak, cement ili alati poput mješalice. Gradilište s lakoćom možemo držati čistim i urednim.

 • Brzu gradnju omogućavaju YTONG elementi koji zbog manje težine imaju veće dimenzije u odnosu na druge srodne vrste građevinskih materijala.
 • Zidanje je lakše i preciznije zbog YTONG blokova koji imaju pero, utor i rukohvate i čije su dimenzije veoma precizne.
 • Pri optimalnom nanosu YTONG tankoslojnog maltera u debljini 2-3 mm zid je ravan i skoro bez fuga, a na njega je potrebno nanijeti samo YTONG Plaster u debljini do 6mm te na njega YTONG Glet u debljini do 2mm.
 • YTONG sistem gradnje sadrži sve elemente za brzu i preciznu gradnju od temelja do krova. Objekat izgrađen po YTONG sistemu gradnje je otporan na potres, homogen i bez toplotnih mostova.

Način gradnje s YTONG-om je 2,5 puta brži od gradnje s klasičnim opekarskim proizvodima.

Jednostavno rukovanje

YTONG sistem gradnje pruža niz prednosti u svim fazama gradnje. Zidni blokovi su lagani, na bočnim stranama imaju pero, utor i rukohvate koji omogućavaju lakši prenos i rukovanje. Rad s YTONG proizvodima je jednostavan jel se lako pile, odnosno režu i prilagođavaju na potrebne dimenzije. Za maksimalan učinak preporučujemo također upotrebu YTONG alata.

Precizna izvedba

Građevinski elementi koji spadaju u YTONG sistem gradnje proizvedeni su tako da posjeduju veliku preciznost a tolerancija dimenzija iznosi max. +/-1,5 mm. Preciznost dimenzija je preduslov za preciznu gradnju objekta. Upotrebom YTONG bijelog tankoslojnog maletra debljina fuga je minimalna i iznosi 2 do 3 mm. Zbog toga korekcije nisu potrebne što objektu daje monolitnost u konstrukcijskom, izolacionom i vizualnom pogledu. Prednost gradnje YTONG-om je tako dvostruka: za zidanje YTONG blokovima koristimo manje maltera a pri završnoj obradi unutrašnjih zidova koristimo YTONG Plaster i YTONG Glet koji smanjuju potrošnju i debljinu malterisanja zidova u odnosu na klasične maltere.

Izvedba instalacija

Izvođenje instalacija u objektima izgrađenim po YTONG sistemu gradnje je 35% brže u poređenju s objektima izgrađenim od drugih materijala. Na instalacijske kanale i otvore ne treba misliti za vrijeme same gradnje budući da ih možemo napraviti kada je objekat već izgrađen. Uz pomoć YTONG alata (strugalice za instalacione kanale, umetci za bušilicu ) jednostavno uz minimalnu intervenciju na zidu možemo napraviti kanale i otvore za instalacije. Također tako napravljene kanale i otvore možemo brzo popuniti budući da su mnogo manji od sličnih otvora i kanala urađenih u zidu od opeke. Poređenja radi: u kući za jednu porodicu od YTONG-a instalacijske vodove možemo uraditi za 4 dana dok nam je za isti posao u kući od opeke potrebno 2 dana više. I nakon postavljanja instalacija zid od YTONG-a ostaje čvrst i trajan.

Završni radovi

Zid izrađen od YTONG-a omogućava jednostavnu i troškovno povoljnu izradu unutrašnje i vanjske završne obrade. Unutrašnja obrada vrlo je jednostavna. Na precizno ozidane zidove jednostavno nanesemo YTONG Plaster u debljini do 6 mm a zatim i YTONG Glet u debljini do 2 mm. Na ovaj način u potpunosti ćemo iskoristiti prednosti koje nudi YTONG sistem gradnje. Prilikom vanjske obrade treba obratiti pažnju na činjenicu da debljina zida od 30 cm u potpunosti zadovaljava zahtjeve za toplotnu izolaciju tako da dodatna termoizolacija nije potrebna.

Sistem gradnje

Predstavljamo Vam elemente YTONG sistema gradnje koji garantuje kvalitetnu i brzu gradnju objekta:
 • YTONG ploče - za oblaganje, izravnjavanje zidova, podova i ravnih krovova i zaštitu hidroizolacije
 • YTONG zidne ploče - za nenosive pregradne zidove i YTONG zidni blokovi za nosive i ispunske zidove
 • YTONG dorađeni elementi - za vertikalne i horizontalne serklaže
 • YTONG nosivi, nenosivi i niski nadvoj - za postavljanje iznad otvora za vrata i prozore
 • YTONG bijela tavanica - polumontažni sistem za međuspratne i krovne konstrukcije
 • YTONG bijeli tankoslojni malter - za zidanje YTONG elementima
 • YTONG Plaster za malterisanje zidova sa unutrašnje strane (nije potrebno korištenje mrežice)
 • YTONG Glet za završnu obradu zidova sa unutrašnje strane

Set alata

 • Lopatica za nanošenje bijelog tankoslojnog maltera omogućava brzo i optimalno nanošenje bijelog tankslojnog maltera. Širinu lopatice biramo prema širini zida: tip 100, 125, 150, 200, 250, 300 i 400.
 • Ugaono ravnalo upotrebljavamo za izvođenje tačnih pravougaonih i ravnih rezova.
 • Strugalica za instalacione kanale omogućava brzu i jednostavnu izradu kanala za razne instalacije u YTONG zidu.
 • Gumeni čekić je potreban za horizontalno i verikalno izravnavanje YTONG blokova.
 • Mješalica za tankoslojni malter omogućava čistu i brzu pripremu bijelog tankoslojnog maletra.
 • Daska strugalica omogućava jednostavno i brzo odstranjivanje eventualnih neravnina pri zidanju YTONG elementima.
 • Elastični pocinčani ankeri omogućavaju elastično povezivanje YTONG nosivog zida s drugim materijalima te YTONG pregradnog zida s nosivim zidom.
 • Ručna vidia testera omogućava rezanje YTONG elemenata.
 • Umetak za bušilicu – svrdlo omogućava jednostavnu i brzu izradu prostora za izradu raznovrsnih instalacija.